Media centar Bor

10/10/2009

Ko ima pravo na stambeni kredit uz subvenciju?

Filed under: Vesti — borvesti @ 09:58
Tags: ,

stambeni kreditiZa dobijanje stambenog kredita uz korišćenje sredstava iz budžeta Srbije sa subvencionisanom kamatnom stopom, u “Hipo Alpe-Adria banci” građani prvo moraju da budu državljani Srbije sa prebivalištem na teritoriji države.

Korisnik kredita i njegov sadužnik moraju imati zaposlenje na neodređeno vreme i radni staž od najmanje šest meseci kod sadašnjeg poslodavca.Ukoliko je u pitanju preduzetnik ili zaposleni kod preduzetnika, potrebno je da rade u firmi koja posluje najmanje godinu dana.
Korisnik kredita mora da ima minimum 23, a maksimum 45 godina starosti u trenutku podnošenja zahteva za kredit, a maksimum 70 godina u momentu otplate poslednje rate, uključujući i vreme otplate subvencije države. Takođe, u trenutku podnošenja zahteva za dobijanje kredita korisnici ne smeju imati drugi stambeni kredit u otplati, osim kredita za adaptaciju. Uslov je i da moraju imati mesečnu platu u neto iznosu od 120.000 dinara, ali i otvoren račun u “Hipo Alpe-Adria banci”.
Za sve učesnike u kreditu, mesečna rata ne sme prelaziti 50 odsto neto mesečne zarade i to nakon odbitka svih obustava (drugi krediti,alimentacije,ostale zabrane). Kreditna sposobnost se utvrđuje na osnovu mesečnih primanja po osnovu zarade.
Nekretnina koja je predmet kupovine mora da bude novoizgrađeni objekat, odnosno objekat koji je u postupku izgradnje.
Iznos kredita može da bude minimalno 10.000 evra, a maksimalno 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti pa srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan isplate.

Izvor: Blic Novac

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.